hamburger

هیرسوتیسم چیست؟

صفحه اصلی/زیبایی مو/ هیرسوتیسم چیست؟
29 ژانویه 2023
4 دقیقه مطالعه

هیرسوتیسم (HUR-soot-iz-um) وضعیتی در زنان است که منجر به رشد بیش از حد موهای تیره یا ضخیم با الگوی مردانه در صورت، سینه و پشت می‌شود. در هیرسوتیسم، رشد موهای اضافی اغلب از هورمون‌های مردانه اضافی (آندروژن‌ها) و در درجه اول تستوسترون ناشی می‌شود. روش‌های خود مراقبتی و گزینه‌های درمانی موثر برای زنانی که مایل به درمان هیرسوتیسم هستند در دسترس است....

هیرسوتیسم (HUR-soot-iz-um) وضعیتی در زنان است که منجر به رشد بیش از حد موهای تیره یا ضخیم با الگوی مردانه در صورت، سینه و پشت می‌شود. در هیرسوتیسم، رشد موهای اضافی اغلب از هورمون‌های مردانه اضافی (آندروژن‌ها) و در درجه اول تستوسترون ناشی می‌شود. روش‌های خود مراقبتی و گزینه‌های درمانی موثر برای زنانی که مایل به درمان هیرسوتیسم هستند در دسترس است.

علائم هیرسوتیسم

هیرسوتیسم موهای سفت یا تیره بدن است که در بدن زنانی که معمولا مو ندارند ظاهر می‌شود. در درجه اول صورت، سینه، پایین شکم، قسمت داخلی ران‌ها و پشت رشد می‌کند. هنگامی که سطوح بالای آندروژن باعث هیرسوتیسم می‌شود، علائم دیگری ممکن است در طول زمان ایجاد شود، فرآیندی که به آن ویریلیزاسیون می‌گویند. علائم ویریلیزاسیون ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • صدای بم‌تر
  • طاس شدن
  • آکنه
  • کاهش سایز سینه
  • افزایش توده عضلانی
  • بزرگ شدن کلیتوریس

 

بیشتر بخوانید: هیپرتریکوزیس چیست؟

 

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر فکر می‌کنید موهای زبر زیادی روی صورت یا بدن خود دارید، می‌توانید با مراجعه به کلینیک ایران مهر با متخصصان ما در مورد گزینه‌های درمانی صحبت کنید.

موهای زائد صورت یا بدن اغلب نشانه یک مشکل پزشکی زمینه‌ای است. اگر در طی چند ماه رشد موی شدید یا سریع را در صورت یا بدن خود مشاهده کردید یا علائم ویریل شدن را تجربه کردید، برای ارزیابی به پزشک مراجعه کنید. ممکن است به پزشک متخصص در اختلالات هورمونی (متخصص غدد درون ریز) یا مشکلات پوستی (متخصص پوست) ارجاع داده شوید.

علل هیرسوتیسم

هیرسوتیسم ممکن است ناشی از موارد زیر باشد:

  • سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS): این وضعیت که اغلب با بلوغ شروع می‌شود، باعث عدم تعادل هورمون‌های جنسی می‌شود. با گذشت سال‌ها، PCOS ممکن است به آرامی منجر به رشد موهای زائد، پریودهای نامنظم، چاقی، ناباروری و گاهی اوقات کیست‌های متعدد روی تخمدان‌ها شود.
  • سندرم کوشینگ: این زمانی اتفاق می‌افتد که بدن شما در معرض سطوح بالایی از هورمون کورتیزول قرار می‌گیرد. این می‌تواند از غدد فوق کلیوی شما که کورتیزول بیش از حد تولید می‌کنند یا از مصرف داروهایی مانند پردنیزون در یک دوره طولانی ایجاد شود.
  • هیپرپلازی مادرزادی آدرنال: این وضعیت ارثی با تولید غیر طبیعی هورمون‌های استروئیدی، از جمله کورتیزول و آندروژن، توسط غدد فوق کلیوی شما مشخص می‌شود.
  • تومورها: به ندرت، یک تومور ترشح کننده آندروژن در تخمدان‌ها یا غدد فوق کلیوی می‌تواند باعث هیرسوتیسم شود.
  • داروها: برخی از داروها می‌توانند باعث هیرسوتیسم شوند. این‌ها عبارتند از ماینوکسیدیل (Minoxidil، Rogaine). دانازول که برای درمان زنان مبتلا به اندومتریوز استفاده می‌شود. تستوسترون (Androgel، Testim) و دهیدرواپی آندروسترون (DHEA).
  • اگر شریک زندگی شما از محصولات موضعی حاوی آندروژن استفاده می‌کند، شما نیز می‌توانید از طریق تماس پوست به پوست تحت تاثیر قرار بگیرید.
  • اغلب هیرسوتیسم بدون علت قابل شناسایی رخ می‌دهد.

خطرات هیرسوتیسم

خطرات هیرسوتیسم

عوامل متعددی می‌توانند بر احتمال ابتلا به هیرسوتیسم تاثیر بگذارند، از جمله:

  • سابقه خانوادگی: چندین بیماری که باعث هیرسوتیسم می‌شود، از جمله هیپرپلازی مادرزادی آدرنال و سندرم تخمدان پلی کیستیک، در خانواده‌ها دیده می‌شود.
  • اصل و نسب: زنانی که اجداد مدیترانه‌ای، خاورمیانه و آسیای جنوبی دارند بیشتر از سایر زنان موهای بدن زیاد بدون علت قابل شناسایی دارند.
  • چاقی: چاق بودن باعث افزایش تولید آندروژن می‌شود که می‌تواند هیرسوتیسم را بدتر کند.

عوارض هیرسوتیسم

هیرسوتیسم می‌تواند از نظر عاطفی ناراحت کننده باشد. برخی از زنان نسبت به داشتن موهای ناخواسته احساس ناراحتی دارند. برخی دچار افسردگی می‌شوند. همچنین، اگرچه هیرسوتیسم عوارض فیزیکی ایجاد نمی‌کند، اما علت اصلی عدم تعادل هورمونی می‌تواند باشد.

اگر هیرسوتیسم و پریودهای نامنظم دارید، ممکن است به سندرم تخمدان پلی کیستیک مبتلا باشید که می‌تواند باروری را مهار کند. زنانی که از داروهای خاصی برای درمان هیرسوتیسم استفاده می‌کنند، به دلیل خطر نقص مادرزادی، باید از بارداری خودداری کنند.

راه های جلوگیری از هیرسوتیسم

هیرسوتیسم به طور کلی قابل پیشگیری نیست، اما کاهش وزن در صورت اضافه وزن ممکن است به کاهش هیرسوتیسم کمک کند، به خصوص اگر سندرم تخمدان پلی کیستیک دارید.

 

سخن آخر

در این مقاله سعی کردیم در مورد هیرسوتیسم و علائم و علل به وجود آمدن آن صحبت کنیم. متخصصان ما در کلینیک ایران مهر حاضرند تا به سوالات شما در مورد لیزر پوست یا مراقبت از پوست پاسخ دهند و راهنمایی‌های لازم را کنند.


مطالب مرتبط

درخواست مشاوره رایگان

جهت دریافت مشاوره رایگان، لطفا نام و شماره تماس خود در فرم زیر درج نمایید و منتظر تماس مشاوران ما باشید.